Novice.

Najnovejše novice za mlade

Nefiks priznanje 2023

Zavod Nefiks bo tudi letos podelil Nefiks priznanje vsem posameznikom in organizacijam za vestno beleženje neformalno pridobljenega znanja. Posamezniki lahko v e-Nefiks beležijo vse neformalno pridobljene kompetence ter se z njimi predstavijo delodajalcem, organizacije pa lahko z Nefiks vpisom nagradijo svoje prostovoljce.

Preberi več

Pobude Nacionalnega posveta mladinskega sektorja

V torek, 22. 11. 2022 je Festivalni dvorani v Ljubljani Mreža KROJ ob podpori Urada za mladino RS organizirala letni posvet mladinskega sektorja z naslovom »Krojimo mladinski sektor«. Na dogodku so se zbrali predstavniki mladinskih organizacij, mladinski delavci in drugi akterji s področja izvajanja mladinskega dela.

Preberi več

Mednarodni dan prostovoljstva – Skupaj ukrepajmo zdaj

Mednarodni dan prostovoljstva je priložnost, da so v ospredje postavljeni prostovoljci in njihov pomen za blaginjo družbe, zato prostovoljske organizacije letos s sloganom “Skupaj ukrepajmo zdaj” poudarjajo njihovo vlogo pri krepitvi solidarnosti.

Preberi več

Lahko mladi spremenijo starejše, da ne vozijo pod vplivom alkohola?

V iniciativi Heroji furajo v pižamah, ki vstopa v že 6. sezono delovanja, ugotavljajo, da se v zadnjih 5 letih kar 46 % prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, zgodi v nočnem času. Od vseh smrti v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi alkoholiziranih voznikov, se jih skoraj ⅔ konča s smrtnim izidom. Sprašujejo se, ali smo zreli, da končno spremenimo vedenje in nehamo voziti pod vplivom alkohola?

Preberi več

Mladi evropskim poslancem predstavili svoje zahteve

V torek, 6. 12. 2022, je 60 mladih iz Slovenije, Avstrije, Italije, Češke, Grčije in Srbije v Evropskem parlamentu predstavilo svoje politične zahteve, ki so jih pripravili v sklopu mednarodnega Erasmus + projekta YouPart, pri katerem sodeluje Mreža MaMa.

Preberi več

Davčne spremembe na področju mladih

Predlog sprememb na davčnem področju prinaša dodatno pozornost tistim z najnižjim dohodki in mladim, ki ta trenutek najbolj potrebujejo pomoč. Največ sprememb za mlade predstavlja predlog novele Zakona o dohodnini, ki prinaša olajšavo za mlade.

Preberi več

Državna priznanja v mladinskem sektorju v letu 2022

Državna priznanja v mladinskem sektorju so najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela. Podeli jih minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič v okviru vsakoletnega nacionalnega posveta z namenom javnega priznavanja in zahvale za izjemne dosežke v mladinskem sektorju.

Preberi več

Javni razpis za štipendije za usposabljanje ali izobraževanje v tujini za specializirane poklice v kulturi 2022/2023

Predmet javnega razpisa je financiranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini za specializirane poklice v kulturi s pričetkom financiranja v časovnem obdobju med 1. 9. 2022 in 31. 10. 2023.

Preberi več

Novi evropski Bauhaus: odprt poziv 2023

Odprt je poziv za podelitev nagrade iniciative Novi evropski Bauhaus za leto 2023. Rok prijave: 31. 1. 2023

Preberi več

Evropska mladinska nagrada Karla Velikega

Odprt je poziv k prijavi za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega. Rok prijave: 2. 2. 2023

Preberi več

Podaljšanje prejemanja Zoisove štipendije

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS sporoča, da morajo štipendisti, ki prejemajo Zoisovo štipendijo, za neprekinjeno nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije vsako leto, še pred iztekom posameznega šolskega leta, vložiti vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za naslednje šolsko leto.

Preberi več

Višja subvencija študentskih bonov, ampak tudi doplačil

Subvencija za študentsko prehrano se je z novim letom povišala na 3,50 evra. Vendar v veliki večini restavracij se je povišala tudi cena obrokov, kar pomeni, da je v teh restavracijah tudi doplačilo za obrok višje.

Preberi več

Kdo je odgovoren za višanje cen študentskih obrokov?

Veliko študentov je presenetilo zvišanje cen študentskih kosil. Zakaj je do tega zvišanja prišlo ter kdo je za to najbolj zaslužen.

Preberi več

Na voljo štipendije za akademsko izmenjavo

Sodelovanja med državami so pomembna na več nivojih, eden od njih je nudenje štipendij pri akademski izmenjavi. Tako DAAD – Nemška služba za akademsko izmenjavo – nudi dodatne možnosti štipendiranja poleg že razpisanih programov.

Preberi več

Mladim Evropejcem na voljo 35.000 brezplačnih železniških vozovnic

Evropska komisija je danes v okviru pobude DiscoverEU objavila jesenski razpis, s katerim bo mladim v Evropi razdelila 35.000 brezplačnih železniških vozovnic. Z njimi bodo lahko mladi odkrivali evropsko zgodovino in njene kulturne raznolikosti.

Preberi več

DiscoverEU se vrača!

DiscoverEU vsem 18-letnikom iz EU omogoča raziskovanje Evrope, večinoma z vlakom. Prijavite se lahko do 25. oktobra 2022. Več informacij je dostopnih na povezavi spodaj.

Preberi več

Parafestival 2022 v okviru Soča Outdoor Festivala

Med drugim so prišli tudi gluhi košarkarji, ki so v na svetovnem prvenstvu osvojili zlato medaljo. Na dogodku so omenili, da športne aktivnosti invalidom prinašajo razvijanje svojih sposobnosti, krepenje samopodobe in zviševanje kakovosti življenja. Dogodek Parafest je potekal pri rehabilitacijskem centru URI Soča.

Preberi več

EU bo 18-letnikom razdelil še 35.000 brezplačnih železniških vozovnic

Evropska unija bo tudi letos 18-letnicam in 18-letnikom ponudila 35.000 brezplačnih vozovnic, s katerimi bodo od začetka marca 2023 do konca februarja 2024 potovali po Evropi. Gre za pobudo DiscoverEU, prijavite pa se lahko do 25. oktobra.

Preberi več

Mladim na voljo 30 stanovanj v najem, najemnike bodo najverjetneje določili z žrebom

Do razpisa so upravičeni mladi med 18. in 29. letom starosti. Na območju Mestne občine Ljubljana bi naj že imeli šest let stalno prebivališče, ob prijavi na razpis pa so (samo)zaposleni ali pa so v zadnjih 3 mesecih prejeli obdavčljive dohodke iz drugega civilnega razmerja.

Preberi več

Mladinska izmenjava Sustainability in action - community building solidarity

Med 30. 6. in 8. 7. 2022 bo potekala mladinska izmenjava Sustainability in action – Community building solidarity v Španiji, za katero iščejo udeležence in vodje.

Preberi več

Od danes dalje lahko upravičenci koristite digitalne bone ’22 v vrednosti 150€!

Digitalni bon '22 je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme. Zanj ni potrebno zaprositi in ne prejmete ga v fizični obliki. Namen digitalnega bona je spodbujanje digitalne vključenosti.

Preberi več

Štipendije ministrstva za kulturo za študij v tujini

Ministrstvo za kulturo je objavilo dva javna razpisa za štipendije za dodiplomski študij v tujini ter podiplomski študij in izpolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije. Začetek študija je predviden v študijskem letu 2022/23.

Preberi več

Raziskava Mreže MaMa: Duševno zdravje mladih v mladinskih centrih

Duševno zdravje je izrednega pomena za zdravje posameznika in družbe kot celote, a epidemija koronavirusa in z njo ukrepi zapiranja, omejevanja aktivnosti, šolanja na daljavo in upada delovnih mest je med mladimi negotovost za prihodnost še poglobila ter okrepila občutek osamljenosti in stresa, ki sta ključna dejavnika pri poslabšanju duševnega stanja.

Preberi več

Postanite mladinski ambasador na področju biogospodarstva

Odprte so prijave na program Bioeconomy Youth Ambassador, namenjen mladim med 18. in 35. letom z zanimanjem za področje biogospodarstva. Prijave so odprte do 13. junija.

Preberi več

Čas za nova doživetja: pobuda Discover EU

Evropska Unija podarja kar 35.000 brezplačnih vozovnic za potovanje z vlakom. Pobuda DiscoverEU je namenjena mladim, ki želijo potovati in kar najbolje izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski Uniiji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z duhom cele celine.

Preberi več

Zakaj dobijo energetski dodatek ministri, ne pa tudi samski in mladi?

Zaradi visokih cen energentov je vlada sprejela nekaj ukrepov, s katerimi naj bi pomagali ljudem in gospodarstvu. Gre tako za več splošnih ukrepov kot tudi za ukrepe, ki bodo veljali le za določen krog upravičencev.

Preberi več

Mladi so prihodnost Evrope

Poziv k vključevanju mladih in poudarjanju njihovega pomena je povsod. Evropska unija ima svojo strategijo za mlade, ki je namenjena vključevanju, opolnomočenju in povezovanju mladih iz vseh evropskih držav.

Preberi več

V razpravi o prihodnosti Evrope ne smemo zanemariti podeželske mladine

Medtem ko evropski odločevalci pogosto ne slišijo glasov mladih s podeželja, bi morala biti konferenca o prihodnosti Evrope (CoFoE) zanje priložnost, da povedo o svoji prihodnosti.

Preberi več

Evropsko leto mladih 2022

Evropska komisija želi skupaj z državami in občinami držav članic EU podpreti, vključevati in izraziti spoštovanje do mlade generacije z...

Preberi več

Neplačana pripravništva

Preberi več