Slovenija, EU in svet

Neprofitna stanovanja/Pokojninski sklad/Domovi za ostarele

Pozdravljeni!

1.) Sprašujem se zakaj pokojninski sklad (finančna sredstva zbrana iz tega naslova) ni del (se ne vlaga) v Stanovanjski sklad Republike Slovenije? Moje skromno mnenje je da bi z tem rešili dava pereča problema. Finančna sredstva namenjena pokojninam namreč s tem nebi izgubljala vrednosti. Vir vračil in s tem isplačil pokojnin bi bil zagotovljen. Konec koncev bi se stanovanja v težkih časih lahko tudi prodala. Stanovanjski sklad Republike Slovenije bi imel s tem več sredstev za gradnje/nakup. S tem bi tudi do neke mere normalizirali prenapihnjen balon trga nepremičnin in bi bil manj zanimiv za vlaganja posameznikom. Morda bi tem špekulantom lahko omogočili vlaganja v Stanovanjski sklad Republike Slovenije s čimer bi dosegli isti efekt in manjše tveganje za vlagatelje. Seveda bi bilo dobro za premisliti o oprostitev davka od dobička za ta vlaganja vsaj za prve vlagatelje. Glede na to, da imajo banke trenutno presežek finančnih sredstev, ki jih težko plasirajo v namen nakupa prvega stanovanja za mlade, bi lahko država z garancijo tako omogočila odplačevanje kredita preko sklada itd.

2.) Več kot očitno je da primankuje tudi domov za starejše občane, ki iz raznih razlogov ne morejo/nočejo živeti sami in bi si želeli v dom za ostarele, (morda bi bilo potrebna tudi po preimenovanju. Kot primer "skupnost za tretjega življenskega obdobja"), kjer je zadeva povsem enaka kar se tiče vračila vloženih sredstev.

3.) Nekaj sredstev od prodaje nepremičnin/premičnin, ki so trenutno v lasti RS bi se procentualno vlagale v sklad ravno tako dobiček podjetji itd. Hm, mislim, da večina javnosti ni seznanjena kam ta sredstva gredo razen dejstva, da v proračun, torej bi bila potreba po transparentnosti nujna. Morda v pojasnilo leta 1998 sem naredil spletno stran za takratni projekt izgradnje nove pediatrične klinike v Ljubljani "http://www.trzinka.si/skladpk/", ki je kasneje (2006) prerasla v še resnejši projekt in svojemu poslanstvu služi še danes "https://www.ustanovazapediatricno.si/". Rešitev je še več samo volja bi bila potrebna in seveda primerna zakonodaja. Veliko uspeha v prihodnje vam želim.true